Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Βιογραφικό Σημείωμα Παύλου Τριανταφυλλίδη

Ι. ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Επώνυμο: Τριανταφυλλίδης

΄Ονομα: Παύλος

΄Ονομα πατρός: Ζαχαρίας

Έτος γεννήσεως: 1965

Tόπος γεννήσεως: Πάτρα

Δ/νση κατοικίας: Oδός Ιπποτών 32, 85 100, Ρόδος

Δ/νση εργασίας: ΚΒ’ ΕΠΚΑ, Οδός Ιπποτών, 85 100, Ρόδος

Τηλ. –Τηλεομ/πία: 2241035209

Κιν. Τηλ.: 6977577656

Ηλ. Ταχυδρομείο: pavlos.triantafyllidis@gmail.com

ΙΙ. ΣΠΟΥΔΕΣ

α. Προπτυχιακές και Πτυχιακές Σπουδές:

1973-1979: βασική Εκπαίδευση

1979-1983: μέση Εκπαίδευση

1984-1988: Σπουδές στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

1988: πτυχίο του Ιστορικού-Αρχαιολογικού Τμήματος με κατεύθυνση στην Αρχαιολογία.

β. Μεταπτυχιακές –Μεταδιδακτορικές Σπουδές:

1989: υποψήφιος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με θέμα διδακτορικής διατριβής «Τα Γυάλινα Αντικείμενα από τη Μινώα Αμοργού. Συμβολή στη Μελέτη της Υαλουργίας στις Κυκλάδες κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο» υπό την εποπτεία της καθηγήτριας Λίλας Μαραγκού

1990: μεταπτυχιακός φοιτητής στο Ινστιτούτο της Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης υπό την εποπτεία της Καθηγήτριας Renate Pillinger

1998: διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

2007: μεταδιδακτορικός ερευνητής του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα «Το παρροδιακό ιερό του Αταβυρίου Διός»

γ. Προπτυχιακή συμμετοχή σε ανασκαφές-εμπειρία:

1985: Μικρό Βουνί της Σαμοθράκης (συστηματική ανασκαφή) υπό τη διεύθυνση του Δρος αρχαιολόγου Δημήτρη Μάτσα

1986: Καλλιθέα Αιγαίου (πανεπιστημιακή ανασκαφή) υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Θανάση Παπαδόπουλου στην Καλλιθέα Αιγίου.

1987-1992: Μινώα Αμοργού (πανεπιστημιακή ανασκαφή) υπό τη διεύθυνση της Καθηγήτριας κας Λίλας Μαραγκού,

1987: Mαρκιανή Αμοργού (επιφανειακή διαπανεπιστημιακή έρευνα Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωαννίνων και Cambridge, συνδιευθυντές ανασκαφής Καθηγητές Λίλα Μαραγκού, Colin Renfrew, Χρήστος Ντούμας).

1988: Moυσείο Πατρών (καταγραφές) υπό τη διεύθυνση του Καθηγητή Ιωάννη Παπαποστόλου

δ. Ξένες Γλώσσες:

Γερμανικά και Αγγλικά

ΙΙΙ. ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ

· 1990 (Αυστρία, Βιέννη): υποτροφία του Αυστριακού Ομοσπονδιακού Υπουργείου Επιστημών και ΄Ερευνας για τη μελέτη του θέματος “Τα Γυάλινα Αντικείμενα από τη Μινώα Αμοργού”

· 1999-2002, 2004-2005 (H.Π.Α/Harvard University, Harvard): τριετή ερευνητική υποτροφία του Ιδρύματος Shelby White-Leon Levy του Πανεπιστημίου Harvard για τη μελέτη του θέματος «Το Ελληνιστικό Εργαστήριο Υαλουργίας της Ρόδου».

· 2001 (Γερμανία/Βερολίνο): υπότροφος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου στο Βερολίνο για τη μελέτη του θέματος «Κλασσική και Ελληνιστική Υαλουργία της Ρόδου».

2002 (Η.Π.Α./Corning Museum of Glass, Corning/New York): ερευνητική υποτροφία των Dr. and Mrs. Leonard S. Rakow of the Corning Museum of Glass για τη μελέτη του θέματος “Ελληνιστικά Eργαστήρια Υαλουργίας στη Ρόδο”.

ΙV. XOΡΗΓΙΕΣ

Α. ΑΝΑΣΚΑΦΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΟ ΑΚΡΙΤΙΚΟ ΑΓΑΘΟΝΗΣΙ

2006: Κοινωφελές ΄Ιδρυμα Σ. Ι. Λάτση

Κοινωφελές Ίδρυμα Ι. Δεκόζη-Βούρου

Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Κοινότητα Αγαθονησίου

2007: Υπουργείο Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου

Ίδρυμα Ι. Δεκόζη-Βούρου

Μηχανική Α.Ε. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

Ίδρυμα Ψύχα

Κοινότητα Αγαθονησίου

2008: Nομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δωδεκανήσου

Yπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίου, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Ίδρυμα Ι. Δεκόζη-Βούρου

Μηχανική Α.Ε. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

Ίδρυμα Ψύχα

Κοινότητα Αγαθονησίου

2009: Μηχανική Α.Ε. Πρόδρομου Εμφιετζόγλου

Με τις χορηγίες των παραπάνω κοινωφελών Ιδρυμάτων και των δημοσίων φορέων πραγματοποιείται από το 2006 συστηματική επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα υπό την διεύθυνση του γράφοντος στη θέση Καστράκι ν. Αγαθονησίου, ενώ διαμορφώθηκαν οι χώροι εργαστηρίου συντήρησης, μελέτης, και αποθήκευσης των κινητών ευρημάτων της ανασκαφής που παραχωρήθηκαν από την Κοινότητα Αγαθονησίου στην ΚΒ΄ ΕΠΚΑ.

Β. ΤΟΠΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΡΟΔΙΑΚΟΥ ΙΕΡΟΥ ΑΤΑΒΥΡΙΟΥ ΔΙΟΣ

2009: Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής

Πραγματοποιούνται στην υψηλότερη κορυφή του όρους Αταβύρου της Ρόδου εργασίες τοπογραφικής και σχεδιαστικής αποτύπωσης του παρροδιακού ιερού του Αταβυρίου Διός.

Γ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

2007: Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου

Για την ενίσχυση της έκδοσης της μονογραφίας Ροδιακή Υαλουργία ΙΙ. Το Ελληνιστικό Εργαστήριο.

V. ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

1990: επιστημονικός βοηθός στο Ινστιτούτο της Κλασσικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Βιέννης

1991: καθηγητής φιλόλογος της Μέσης Εκπαίδευσης

1991-1994: αρχαιολόγος επί συμβάσει στην ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Ρόδος, Δωδεκάνησα)

1995-1996: καθηγητής φιλόλογος της Μέσης Εκπαίδευσης

1996: αρχαιολόγος αορίστου χρόνου στην ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων με έδρα τη Ρόδο

1998: καθηγητής στη Σχολή Ξεναγών Ρόδου

2000: μόνιμος αρχαιολόγος στην ίδια Εφορεία

2004: Αρχαιολόγος με βαθμό Α΄ στην ίδια Εφορεία

2008: Τμηματάρχης Aρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Αρχαιογνωστικής Έρευνας στην ίδια Εφορεία

2008: Αναπληρωματικό μέλος του Τοπικού Συμβουλείου Μνημείων Δωδεκανήσου

2009: Διδάσκων στο ΙΕΚ Ρόδου, Eιδικότητα Φύλακες Αρχαιοτήτων, το μάθημα “Αρχές Προστασίας και Φύλαξης Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων και Μουσείων”

VΙ. EΡΕΥΝΗΤΙΚΗ-ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

Α. EΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ:

1. Aρχαία Τεχνολογία με έμφαση στις υαλώδεις ύλες, Υαλοτεχνία-Υαλουργία, Φαγεντιανή: Στο πλαίσιο της δημοσίευσης των πολυάριθων γυάλινων ευρημάτων που χρονολογούνται από τους προϊστορικούς έως και τους πρωτοχριστιανικούς χρόνους και έχουν βρεθεί στην πόλη και την ύπαιθρο της Ρόδου, έχουν υλοποιηθεί τα ακόλουθα ερευνητικά προγράμματα:

α. Ροδιακή Υαλουργία Ι. Περιλαμβάνει γυάλινα αγγεία πολυτελείας των κλασικών και πρώϊμων ελληνιστικών χρόνων (4ος-3ος αι. π. Χ.). Το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί και τα πορίσματα της έρευνας με την βοήθεια του Υπουργείου Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής έχουν δημοσιευτεί σε μονογραφία (βλ. Δημοσιεύσεις-Αυτοτελή έργα, αρ 2).

β. Ροδιακή Υαλουργία ΙΙ. Περιλαμβάνει την μελέτη των πολυάριθμων ευρημάτων από το ελληνιστικό εργαστήριο υαλουργίας της Ρόδου (πρώϊμος 2ος αι. π. Χ.) το οποίο ολοκληρώνεται εντός του 2008 με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε δίτομη μονογραφία με θέμα “Rhodian Glassware II. The Hellenistic Glassworkshop. The Evidence and the Historical Implications

2. Τοπογραφία-Επιφανειακή έρευνα στο βόρειο νησιωτικό σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου: Περιλαμβάνει επιφανειακή και ανασκαφική έρευνα στο ακριτικό Αγαθονήσι, σε οχυρό των πρώϊμων ελληνιστικών χρόνων το οποίο ανασκάπτεται με χορηγίες κυρίως κοινωφελών ιδρυμάτων.

3. Μεταλλοτεχνία των Γεωμετρικών, Αρχαϊκών και Κλασσικών Χρόνων: Πρόκειται για την έρευνα και τη μελέτη των χάλκινων αντικειμένων, κυρίως αγγείων που βρέθηκαν στους ιερούς αποθέτες των παρροδιακών ιερών και σε τάφους των αρχαϊκών και κλασσικών χρόνων στην Ιαλυσό και Κάμειρο.

4. Ελληνιστική Πλαστική σε Ροδιακά ιερά: Μελετάται σύνολο 25 μαρμάρινων αγαλμάτων μικρού μεγέθους, αναθήματα ελληνιστικών χρόνων που βρέθηκαν στο ροδιακό ιερό των θεών πάντων (Πάνθεον) στις υπώρεις της ροδιακής ακρόπολης της πόλης της Ρόδου.

5. To Παρροδιακό Ιερό του Αταβυρίου Διός: Μελετάται το σύνολο των ανασκαφικών ευρημάτων (κινητών και μνημείων) στον αρχαιολογικό χώρο που βρίσκεται στην υψηλότερη κορυφή του όρους Αταβύρου της Ρόδου.

Β. Ανασκαφές

1. Σωστικές ανασκαφές

1991-έως σήμερα: διενέργεια πολλών ανασκαφών στην πόλη, τη νεκρόπολη και στην ύπαιθρο της Ρόδου

2. Συστηματικές ανασκαφές

2006-έως σήμερα: διευθύνων συστηματικής ανασκαφικής έρευνας της ΚΒ΄ ΕΠΚΑ σε αρχαίο οχυρό στη θέση Καστράκι ν. Αγαθονησίου

3. Διαμορφώσεις αρχαιολογικών χώρων

Υπεύθυνος διαμορφώσεων του αρχαιολογικού χώρου του Ιερού του Ερεθιμίου Απόλλωνος στο Θεολόγο Ρόδου και του αρχαιολογικού χώρου του Πύργου Αγίας Τριάδος Αμοργού, έργο που έχει ενταχθεί στο Γ΄ ΚΠΣ.

Γ. Επιστημονικές συνεργασίες:

1. 1988-έως σήμερα: επιστημονικός συνεργάτης της συστηματικής ανασκαφής της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στη Μινώα Αμοργού

2. 1989-έως σήμερα: επιστημονικός συνεργάτης της συστηματικής ανασκαφής του Ιερού του Ερεθιμίου Απόλλωνος στο Θεολόγο Ρόδου (συνδιεύθυνση εργασιών: Καθηγήτρια Λίλα Μαραγκού, Επίτιμος ΄Εφορος Αρχαιοτήτων Ιωάννης Παπαχριστοδούλου

3. 2001-έως σήμερα: επιστημονικός συνεργάτης της συστηματικής ανασκαφής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στον Πύργο στο Χωριό-Αγία Τριάδα Αρκεσίνης Αμοργού υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Λίλας Μαραγκού.

4. 2003-έως σήμερα: επιστημονικός συνεργάτης της συστηματικής ανασκαφής της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην αρχαία Μεσσήνη υπό τη διεύθυνση του ομότιμου Καθηγητή Πέτρου Θέμελη.

5. 2004-έως σήμερα: επιστημονικός συνεργάτης της πανεπιστημιακής ανασκαφής του Τμήματος Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Παλαιόκαστρο Κύθνου υπό τη διεύθυνση του αναπληρωτή καθηγητή Αλέξανδρου Μαζαράκη-Αινιάνος.

6. 2006-έως σήμερα: επιστημονικός συνεργάτης της δημοσίευσης του Νεκροταφείου της Σελλάδας Θήρας. Οι ανασκαφές του Νικολάου Ζαφειρόπουλου, υπό την εποπτεία της Επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων, Φωτεινής Ζαφειροπούλου. Υπεύθυνος μελετητής των πήλινων λύχνων και των γυάλινων αντικειμένων.

Δ. Διοργάνωση Επιστημονικών Συνεδρίων:

Απρίλιος 2001: ενεργό μέλος του ερευνητικού προγράμματος Glasnet για τη διοργάνωση του 1ου Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα: Ύαλος-Vitrum-Γυαλί. Ιστορία, Τεχνολογία και Συντήρηση Γυαλιού και Υαλωδών Υλικών στον Ελληνικό Κόσμο, Ρόδος, 1-4 Απριλίου 2001.

VII. ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΈΡΓΟ

Διεκπεραίωση διοικητικής αλληλογραφίας ως υπεύθυνος του βορείου συμπλέγματος Δωδεκανήσου (Πάτμου, Λειψών, Αρκιών, Αγαθονησίου), καθώς και της νήσου Κω (στην έδρα της ΚΒ΄ ΕΠΚΑ στη Ρόδο).

Υπεύθυνος της αρχειακής, ηλεκτρονικής τεκμηρίωσης των ξένων και ελλήνων μελετητών και ιδρυμάτων της περιφέρειας της ΚΒ΄ ΕΠΚΑ.

VIΙΙ. ΜΟΥΣΕΙΑΚΟ ΕΡΓΟ

· Μουσείο Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελληνικής Τέχνης Νικολάδου Π. Γουλανδρή (1989-1990)

· Συλλογή Κωνσταντίνου και Μαρίκας Μητσοτάκη. Μουσείο Κυκλαδικής και Αρχαίας Ελλληνικής Τέχνης Ν.-Π. Γουλανδρή (1991-1992)

· Παλάτι Μ. Μαγίστρου, Ρόδος 2400 Χρόνια (1992-1993): επιστημονικός βοηθός στη μόνιμη έκθεση «Ρόδος 2400 Χρόνια»

· Αρχαιολογικό Μουσείο Ρόδου (2004-2005): υπεύθυνος της επανέκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Ρόδου (Nέο Ιπποτικό Νοσοκομείο)

· Αρχοντικό Νικολαϊδη Πάτμου. Αρχαιολογική ΄Εκθεση (2005): υπέυθυνος της μόνιμης έκθεσης των αρχαιολογικών θησαυρών του βόρειου συμπλέγματος της Δωδεκανήσου

ΙΧ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΑ-ΣΥΜΠΟΣΙΑ-ΗΜΕΡΙΔΕΣ

1. Θ΄ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, 18-22 Αυγούστου 1993, Κάρπαθος, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, με την ανακοίνωση: «Ο Αρχαιολογικός ΄Ελεγχος των Εκσκαφών στο Αποχετευτικό Δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στη Ρόδο: Νεότερες Ειδήσεις»

2. Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο με θέμα Ρόδος. 2.400 Χρόνια. Από την ΄Ιδρυσή της μέχρι την Κατάληψη από τους Τούρκους (1522), 24-29 Οκτωβρίου 1993, Ρόδος, ΥΠΠΟ/ΚΒ΄ ΕΠΚΑ, με την ανακοίνωση: «Γυάλινα Σκεύη Πολυτελείας από τη Ρόδο»

3. Β΄ Κυκλαδολογικό Συνέδριο, 31 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου 1995, Θήρα, Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, με την ανακοίνωση: «Γυάλινα Μυροδοχεία Ρωμαϊκής Εποχής από την Αμοργό»

4. Διεθνές Αρχαιολογικό Συνέδριο με θέμα Η Κύπρος και το Αιγαίο στην Αρχαιότητα. Από την Προϊστορική Περίοδο ως τον 7ο αι. μ. Χ., 8-10 Δεκεμβρίου 1995, Λευκωσία, Υπουργείο .Αιγαίου, με την ανακοίνωση: «Κυπριακά Γυάλινα Αγγεία Τεχνικής του Πυρήνα από τη Ρόδο»

5. 3ο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας, 6-9 Νοεμβρίου 1996, Αθήνα, Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία, Εταιρεία Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών, με την ανακοίνωση: «Μελέτη Γυάλινων Αντικειμένων Υστεροελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής από την Ανασκαφή Μινώας Αμοργού» (με την Δρ Ελένη Μάγκου)

6. 17o Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 23-25 Μαϊου 1997, Αθήνα, με την ανακοίνωση: «Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Γυάλινα Αντικείμενα από την Ανασκαφή του Ιερού του Ερεθιμίου Απόλλωνος στο Θεολόγο Ρόδου»

7. Ι΄ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, 27-30 Αυγούστου 1997, Κως, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, με την ανακοίνωση: «Κύανος, Λίθος Χυτή, ΄Υαλος και Vitrum από την Κω και τη Ρόδο»

8. Β΄ Συνέδριο Μαργαριτών Νομού Ρεθύμνης με θέμα Το Γυαλί από την Αρχαιότητα ως Σήμερα, 26-28 Σεπτεμβρίου 1997, Μαργαρίτες Μυλοποτάμου, (Εταιρεία Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Σπουδών), με τις ανακοινώσεις:

α. «Ενδείξεις και Εργαστήρια Υαλοτεχνικής Παραγωγής στη Ρόδο από τους Προϊστορικούς έως και τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους»

β. «Γυάλινα Σκεύη Πολυτελείας από τη Ρόδο: Φιάλες Αχαιμενιδικού Τύπου και Επιτραπέζια Αγγεία των Ύστερων Κλασσικών και Πρώϊμων Ελληνιστικών Χρόνων»

γ. «Γυάλινα Αγγεία με Περίτμητη και Εγχάρακτη Διακόσμηση των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων από την Αμοργό»

δ. «Χημικές Αναλύσεις Γυάλινων Αντικειμένων των Ρωμαϊκών Χρόνων από την Αμοργό», (με την Δρ. Ελένη Μάγκου)

9. 14th Congress of the Association Ιnternational for the History of Glass, 27th-30rd October, 1st Νοvember 1998, Venice, Μilan, με την ανακοίνωση: «New Evidence of the Glass Manufacture in Classical and Hellenistic Rhodes”

10. IA΄ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, 26-29 Αυγούστου 1999, Αστυπάλαια, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, με την ανακοίνωση: «Γυάλινα και Φαγεντιανά Κοσμήματα Αρμενοχωρίου Αστυπαλαίας»

11. Διεθνές Συνέδριο Αρχαιολογία και Περιβάλλον στα Δωδεκάνησα: ΄Ερευνα και Πολιτισμικός Τουρισμός, 2-5 Νοεμβρίου 2000, Ρόδος, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με την ανακοίνωση: «Ανακύκλωση Γυαλιού στην Αρχαία Ρόδο»

12. 1ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα ΄Υαλος-Vitrum-Γυαλί. Ιστορία, Τεχνολογία και Συντήρηση Γυαλιού και Υαλωδών Υλικών στον Ελληνικό Κόσμο, 1-4 Απριλίου 2001, Ρόδος, Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. Δημόκριτος, ΚΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχ/των, με την ανακοίνωση: «Η Τέχνη και οι Τεχνικές του Γυαλιού στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο»

13. Συνέδριο με θέμα Η Συμβολή του Υπουργείου Αιγαίου στην Έρευνα και Ανάδειξη του Πολιτισμού του Αρχιπελάγους, 5-7 Απριλίου 2001, Αθήνα, Υπουργείου Αιγαίου, με την ανακοίνωση: «Ροδιακή Υαλουργία Ι»

14. Colloque Internationale “Echanges et Commerce du Verre dans le Monde Antique du VIe s. av. J.-C. au VIIIe s. apr. J.-C.”, 7-9 Juin 2001, Aix-en-Provence – Marseille, Association Française pour l’ Archéologie du Verre, Maison Méditerranéenne des Sciences de l’ Homme, Maison de l’ Orient Méditerranéen, με τις ανακοινώσεις:

α. “Classical and Hellenistic Glassworkshops from Rhodes

β. “Base-marks from Greece and Cyprus

15. 15th Congress of the Association Ιnternational for the History of Glass, 16th-20th October 2001, New York, Corning, με την ανακοίνωση: «Αchaemenian Glass Production”

16. RΟCT-Workshop on Glass in the Eastern Mediterranean, 8-9 February 2002, Leuven, Catholic University, Faculty of Arts, με την ανακοίνωση: “Late Hellenistic Glass from Kos”

17. 22ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, 17-19 Μαίου 2002, Αθήνα, με την ανακοίνωση στην ειδική θεματική Συνεδρία Αρχαιολογικά Τεκμήρια Βιοτεχνικών Εγκαταστάσεων Κατά τη Βυζαντινή εποχή (6ος-15ος αι.): «Υαλοποιία και Υαλουργία κατά την ΄Υστερη Αρχαιότητα και την Περίοδο της Ιπποτοκρατίας στη Ρόδο»

18. ΙΓ’ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, 27-29 Αυγούστου 2003, Λειψοί, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, με την ανακοίνωση: «Ιστορική και Αρχαιολογική Επισκόπηση Νήσου Αγαθονησίου»

19. 16th Congress of the Association Ιnternational for the History of Glass, 7th-13th September 2003, London, με την ανακοίνωση: «Primary Glass Production at Hellenistic Rhodes” (με τον Καθηγητή Th. Rehren και την L. Spencer)

20. Ημερίδα με θέμα Αρχαιολογικά Μνημεία και Θέσεις Δήμου Νότιας Ρόδου, 15 Μαϊου 2004, Μεσαναγρός Ρόδου, Δήμος Νότιας Ρόδου, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, με την ανακοίνωση: «Γυάλινα και Φαγεντιανά Μικροαντικείμενα από τη Νότια Ρόδο»

21. Ζ΄ Επιστημονική Συνάντηση για την Ελληνιστική Κεραμική, 4-9 Απριλίου 2005, Αίγιο, ΥΠ.ΠΟ, ΣΤ΄ ΕΠΚΑ, με την ανακοίνωση: «Η Ελληνιστική Κοινή: Το Γυαλί και ο Πηλός»

22. Επιστημονικό Συμπόσιο με θέμα Ιερά και Λατρείες της Δήμητρας στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο, 4-5 Ιουνίου 2005, Βόλος, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, με την ανακοίνωση: «Επιτύμβιοι Κυλινδρικοί Βωμοί με διακόσμηση Σταχύων και Κωδιών Μηκώνων από τα Δωδεκάνησα»

23. IΔ΄ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, 6-10 Ιουλίου 2005, Χάλκη, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, με την ανακοίνωση: «Μετάλλινα Αγγεία από την Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου»

24. 2ο Διεθνές Συνέδριο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», 17-21 Οκτωβρίου 2005, Αθήνα, Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, με την ανακοίνωση: «Προρωμαϊκή και Ρωμαϊκή Υαλοποιία και Υαλουργία: Ο Ελλαδικός Χώρος»

25. International Conference Ancient Greece and Ancient Iran Cross-Cultural Encounters, 11-13 November 2006, Hellenic National Commission for Unesco, National Hellenic Research Foundation, με την ανακοίνωση: “Achaemenid Influences on Rhodian Minor Arts and Crafts”

26. ΙΕ΄ Πολιτιστικό Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, Καστελλόριζο, Καστελλόριζο, 3-7 Ιουλίου 2007 με την ανακοίνωση: «Αρχαϊκός Τάφος από την Ιαλυσό Ρόδου»

27. Διημερίδα με θέμα «Η Βιομηχανική Κληρονομιά της Δωδεκανήσου», Ρόδος, 11-13 Σεπτεμβρίου 2008, με την ανακοίνωση: «Η Τοπογραφία της αρχαίας Ρόδου στην βιομηχανική ζώνη της σημερινής πόλης»

28. 5ο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας, Αθήνα, 8-10 Οκτωβρίου 2008, με την ανακοίνωση: «Μελέτη γυάλινων αγγείων τεχνικής του πυρήνα από τη Ρόδο»

29. Η΄ Επιστημονική Συνάντηση για την Ελληνιστική Κεραμική, Ιωάννινα, 4-8 Μαίου 2009, με την ανακοίνωση: “Πήλινες κυψέλες από την αρχαία Τραγαία (Αγαθονήσι)”

Χ. α. ΟΜΙΛΙΕΣ

1. Μάϊος 2009: «Η Τέχνη του Γυαλιού στον Αρχαίο Ελληνικό Κόσμο», Ε΄ Κύκλος Ομιλιών Προγράμματος «Επιστήμης Κοινωνία» του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών- Κέντρο Ερεύνης της Αρχαιότητας. Αιγαίο: Οικονομία, εμπόριο, πειρατεία και επιδρομές ανά τους αιώνες, Αθήνα, 20 Μαίου 2009

2. Mάρτιος 2000: Συμμετοχή στο εκπαιδευτικό σεμινάριο τελοιοφοίτων ξεναγών της Σχολής Ξεναγών Ρόδου, όπου ανέπτυξα το θέμα: “Ρόδος: To Γυαλί από την Προϊστορική Περίοδο έως και τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους”.

3.Οκτώβριος 2001: ΄Υστερα από πρόσκληση του Τομέα Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Καθηγήτρια Κατερίνα Δανάλη), πραγματοποίησα ομιλία με θέμα: “Ρόδος: Ένα Κέντρο Εμπορίας Γυαλιού κατά την Αρχαιότητα”.

4. Φεβρουάριος 1997: Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων επιμόρφωσης των διπλωματούχων ξεναγών της Σχολής Ξεναγών Ρόδου έδωσα ομιλία με θέμα: “Η Ελληνιστική Ρόδος”.

Χ. β. BIBΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

1. «Παρουσίαση του ΙΘ΄ τόμου των Δωδεκανησιακών Χρονικών της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου- Οι προϊστορικές και κλασικές αρχαιότητες», Ρόδος, 20 Μαίου 2009

ΧΙ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

· Διαπολιτισμικότητα και Δημόσια Διοίκηση, Ρόδος, 13.-14.03.2008, Π.ΙΝ.ΕΠ. Νοτίου Αιγαίου

· Επεμβάσεις Διατήρησης και Αποκατάστασης σε Αρχαιολογικούς Χώρους και Μνημεία, Λάρισα, 14.4-18.4.2008, Π.ΙΝ.ΕΠ. Θεσσαλίας

· Αρχές και Πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα, Ρόδος, 5.5-9.5.2008, Π.ΙΝ.ΕΠ. Νοτίου Αιγαίου

· Μουσειακή Εκπαίδευση, Θεσσαλονίκη, 23.06.-27.06.2008, Π.ΙΝ.ΕΠ. Θεσσαλονίκης

· Σύγχρονες Μέθοδοι Δημόσιας Διοίκησης: Από τη Διοίκηση των Διαδικασιών στην Διοίκηση των Αποτελεσμάτων, Πάτρα, 30.6-4.07.2008, Π.ΙΝ.ΕΠ. Δυτικής Ελλάδας

· Εκπαίδευση Στελεχών Δ/νσεων Προσωπικού σε Θέματα Διοίκησης και Υπηρεσιακών Μεταβολών, Πάτρα, 9-13.2.2009, Π.ΙΝ. ΕΠ. Δυτικής Ελλάδας

· Αρχές και Πρακτικές Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού στο Δημόσιο Τομέα-Εργαλεία Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Ρόδος, 6-10.4.2009, Π.ΙΝ.ΕΠ. Νοτίου Αιγαίου

ΧΙΙ. ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ

· Μέλος της Association Internationale pour lHistoire du Verre (Ολλανδία, Lochem) από το 1997.

· Μέλος της Society of Bead Researchers (Eugene, Η.Π.Α) από το 1998.

· Τακτικό μέλος της Verein zur Förderung der Christilichen Archäologie Österreichs (Βιέννη, Αυστρία) από το 1999.

· Μέλος της Bead Society Newsletter (Λονδίνο) από το 1999.

· Μέλος του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Ινστιούτου Συντήρησης και Καλλιτεχνικών ΄Εργων (ΙΙC) από το 2000.

· Μέλος της Association for the History of Glass Limited (Λονδίνο) από το 2000.

· Μέλος του Trustees of the Bead Study Trust (Λονδίνο) από το 2000.

· Μέλος της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας από το 2001.

· Εταίρος της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας από το 2001.

· Μέλος της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου από το 2004.

· Μέλος της Εταιρείας της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας από το 2005

XΙΙΙ. ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ (με χρονολογική σειρά)

Ι. ΑΥΤΟΤΕΛΗ ΕΡΓΑ

1. Π. Τριανταφυλλίδης, 1999, Τα Γυάλινα Αντικείμενα από την Μινώα Αμοργού. Συμβολή στη Μελέτη της Υαλουργίας στις Κυκλάδες κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή Περίοδο, διδ. Διατριβή, Ιωάννινα, 1999, σελ. 415, εικόνες 1-122, πίνακες 1-57.

2. Π. Τριανταφυλλίδης, 2000, Ροδιακή Υαλουργία Ι. Τα εν Θερμώ Διαμορφωμένα Διαφανή Αγγεία Πολυτελείας. Οι ΄Υστεροι Κλασικοί και Πρώιμοι Ελληνιστικοί Χρόνοι, (Εκδοση Υπουργείου Αιγαίου, ΚΒ’ ΕΠΚΑ), Αθήνα, 2000, σελ. 1-206, εικ. 1-36, πίν. 1-3.

3. Π. Τριανταφυλλίδης, Γλωσσάρι ΄Ορων Αρχαιολογικού Γυαλιού, (έχει κατατεθεί στο ΤΑΠΑ, Αθήνα, υπό εκτύπωση), σελ. 1-95, εικ. 1-26, πίν. 1-20

4. Λ. Μαραγκού, Ι. Παπαχριστοδούλου, Π. Τριανταφυλλίδης, Γ. Γαβαλάς, Το Ιερό του Ερεθιμίου Απόλλωνος στην Ιαλυσία Ρόδου (υπό εκτύπωση)

ΙΙ. ΜΕΛΕΤΕΣ-ΑΡΘΡΑ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΣΥΝΕΔΡΙΩΝ

1. Π. Τριανταφυλλίδης, 1995, «Γυάλινα Μυροδοχεία Ρωμαϊκής Εποχής από την Αμοργό», Β’ Κυκλαδολογικό Συνέδριο, Θήρα 31 Αυγούστου-3 Σεπτεμβρίου 1995, 17ος τόμος Επετηρίδος της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, σελ. 260-292.

2. Π. Τριανταφυλλίδης, 1997, «Κυπριακά Γυάλινα Αγγεία Τεχνικής του Πυρήνα από τη Ρόδο», Πρακτικά Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου «Η Κύπρος και το Αιγαίο στην Αρχαιότητα. Από την Προϊστορική Περίοδο ως τον 7ο αι. μ. Χ.», Λευκωσία 8-10 Δεκεμβρίου 1995 (Λευκωσία, 1997), σελ. 302-312.

3. Π. Τριανταφυλλίδης, 1999α, «Γυάλινα Σκεύη Πολυτελείας από τη Ρόδο», Πρακτικά Διεθνούς Αρχαιολογικού Συνεδρίου «Ρόδος 2.400 Χρόνια. Από την Ιδρυσή της μέχρι την Κατάληψη από τους Τούρκους», Ρόδος 24-29 Οκτωβρίου 1993, (Αθήνα, 1999), σελ. 219-228.

4. Π. Τριανταφυλλίδης 1999β, «Γυάλινα και Φαγεντιανά Kοσμήματα Αρμενοχωρίου Αστυπαλαίας», ΙΑ’ Πολιτιστικό Συμπόσιο Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, Χώρα Αστυπάλαιας 26-30 Αυγούστου 1999, Aρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών, 39, 2006, 175-192.

5. Π. Τριανταφυλλίδης, 1999γ, “Τα Γυάλινα Αντικείμενα από τη Μινώα Αμοργού. Συμβολή στη Μελέτη της Υαλουργίας στις Κυκλάδες κατά την Ελληνιστική και Ρωμαϊκή περίοδο, Ο Κόσμος του Γυαλιού International, 32, 1999, σελ. 102-114 και αγγλική έκδοση The Glass Objects from Minoa of Amorgos. Contribution to the Study of the Glassworking in the Cyclades from the Hellenistic until the Roman Period”, The World of Glass International, Special Edition 1994, σελ. 70-80.

6. P. Triantafyllidis, 2000α, “New Evidence of the Glass Manufacture in Classical and Hellenistic Rhodes”, 14e Congrès de l’ Association Internationale pour l’ Histoire du Verre, Venice, Milano, 27/10-1/11/1998, Annales du 14e Congrès de l’ Association Internationale pour l’ Histoire du Verre, Lochem, 2000, σελ. 30-34.

7. Π. Τριανταφυλλίδης, 2000β, «Ο Αρχαιολογικός Ελεγχος των Εκσκαφών στο Αποχετευτικό Δίκτυο της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. στη Ρόδο: Νεότερες Ειδήσεις», Η’ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, Κάρπαθος 18-22 Αυγούστου, 1993, Δωδεκανησιακά Χρονικά, τ. ΙΖ’, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, Ρόδος, 2000, σελ. 521-532.

8. Π. Τριανταφυλλίδης, 2000γ, «Ροδιακή Υαλουργία. Τα εν Θερμώ Διαμορφωμένα Διαφανή Αγγεία Πολυτελείας των Κλασικών και Πρώϊμων Ελληνιστικών Χρόνων», Ο Κόσμος Του Γυαλιού International, τ. 37, 2000, 117-127 και αγγλική έκδοση στο περιοδικό The World of Glass International, Special Edition 2000, σελ. 81-91.

9. Π. Τριανταφυλλίδης, 2001α, “Ανακύκλωση Γυαλιού στην Αρχαία Ρόδο”, Διεθνές Συνέδριο “Αρχαιολογία και Περιβάλλον στα Δωδεκάνησα: Ερευνα και Πολιτισμικός Τουρισμός”, Ρόδος, 2-5 Νοεμβρίου 2000, Αρχαιολογία και Τέχνες, 79, 2001, σελ. 76-80.

10. Ε. Μάγκου, Π. Τριανταφυλλίδης, 2001β, «Μελέτη Γυάλινων Αντικειμένων Υστεροελληνιστικής και Ρωμαϊκής Εποχής από την Ανασκαφή Μινώας Αμοργού», 3ο Συμπόσιο Αρχαιομετρίας, Αθήνα 6-9 Νοεμβρίου 1996, Αρχαιομετρικές Μελέτες για την Ελληνική Προϊστορία και Αρχαιότητα (Επ. Επιμέλεια Ι. Μπασιάκος, Ε. Αλούπη, Γ. Φακορέλλης), Ελληνική Αρχαιομετρική Εταιρεία, Εταιρεία Αρχαιολογικών Μεσσηνιακών Μελετών, Αθήνα, 2001, σελ. 281-297.

11. Π. Τριανταφυλλίδης, 2001γ, «Ροδιακή Υαλουργία Ι», Πρακτικά Συνεδρίου «Η Συμβολή του Υπουργείου Αιγαίου στην Έρευνα και Ανάδειξη του Πολιτισμού του Αρχιπελάγους», Αθήνα, 5-7 Απριλίου 2001, σελ. 52-53.

12. Π. Τριανταφυλλίδης, 2002α, «Ενδείξεις και Εργαστήρια Υαλοτεχνικής Παραγωγής στη Ρόδο από τους Προϊστορικούς έως και τους Παλαιοχριστιανικούς Χρόνους», Β’ Συνέδριο Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Το Γυαλί από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», Μαργαρίτες 26-28 Σεπτεμβρίου 1997, Πρακτικά Β’ Συνεδρίου Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Αθήνα, 2002, σελ. 41-55.

13. Π. Τριανταφυλλίδης, 2002β, «Γυάλινα Σκεύη Πολυτελείας από τη Ρόδο: Φιάλες Αχαιμενιδικού Τύπου και Επιτραπέζια Αγγεία των Υστερων Κλασσικών και Πρώϊμων Ελληνιστικών Χρόνων», Β’ Συνέδριο Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Το Γυαλί από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», Μαργαρίτες 26-28 Σεπτεμβρίου 1997, Πρακτικά Β’ Συνεδρίου Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Αθήνα, 2002, σελ. 81-92.

14. Π. Τριανταφυλλίδης, 2002γ, «Αγγεία με Περίτμητη και Εγχάρακτη Διακόσμηση των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών Χρόνων από την Αμοργό», Β’ Συνέδριο Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Το Γυαλί από την Αρχαιότητα έως Σήμερα», Μαργαρίτες 26-28 Σεπτεμβρίου 1997, Πρακτικά Β’ Συνεδρίου Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Αθήνα, 2002, σελ. 93-102.

15. Ε. Μάγκου, Π. Τριανταφυλλίδης, 2002δ, «Χημικές Αναλύσεις Γυάλινων Αντικειμένων των Ρωμαϊκών Χρόνων από την Αμοργό», Β’ Συνέδριο Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Το Γυαλί από την Αρχαιότητα ως Σήμερα», Μαργαρίτες 26-28 Σεπτεμβρίου 1997, Πρακτικά Β’ Συνεδρίου Μαργαριτών Ν. Ρεθύμνης, Αθήνα, 2002, σελ. 171-180.

16. Π. Τριανταφυλλίδης, 2002ε, «Η Τέχνη και οι Τεχνικές του Γυαλιού στο ΝΑ Αιγαίο»,Πρακτικά 1ου Διεθνούς Συνεδρίου «Ύαλος-Vitrum-Γυαλί. Ιστορία, Τεχνολογία και Συντήρηση Γυαλιού και Υαλωδών Υλικών στον Ελληνικό Κόσμο», Ρόδος, 1-4 Απριλίου 2001, Glasnet Publication (Eκδ. Γ. Κόρδας), Aθήνα, 2002, σελ. 21-40.

17. P. Triantafyllidis, 2003α, “Classical and Hellenistic Glassworkshops from Rhodes”, (ed. D. Foy, M.-D. Nenna), Αctes du Colloque de l’ AFAV “Echanges et Commerce du Verre dans le Monde Antique”, Aix-en-Provence et Marseille, 7-9 Juin 2001, Monographies Instrumentum 24, Montanac, 2003, σελ. 131-138.

18. P. Triantafyllidis, 2003β, «Achaemenian Glass Production», Annales du 15e Congrès de l’ Association Internationale pour l’ Histoire du Verre, New York, Corning, 16th-20th October 2001, 15 Nottingham, 2003, σελ. 13-17.

19. Π. Τριανταφυλλίδης, 2003γ, «Παλαιοχριστιανικά και Βυζαντινά Γυάλινα Αντικείμενα από την Ανασκαφή του Ιερού του Ερεθιμίου Απόλλωνος στο Θεολόγο Ρόδου», 17ο Συμπόσιο Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Αθήνα 23-25 Μαίου 1997, Δωδεκανησιακά Χρονικά, τ. ΙΗ’, Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών Δωδεκανήσου, Ρόδος, 2003, σελ. 33-64.

20. Π. Τριανταφυλλίδης, 2004α, «Κύανος, Λίθος Χυτή, Υαλος και Vitrum από την Κω και τη Ρόδο», Ι’ Πολιτιστικό Συμπόσιο Δωδεκανήσου, Κως 27-30 Αυγούστου 1997, στο Χάρις Χαίρε. Μελέτες στη Μνήμη της Χάρις Κάντζια, (εκδ.) Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών, Aθήνα, 2004, σελ. 161-174

21. Π. Τριανταφυλλίδης, 2004β, «Υαλοποιία και Υαλουργία κατά την Υστερη Αρχαιότητα και την περίοδο της Ιπποτοκρατίας στη Ρόδο», Ειδικό Θέμα του 22ου Συμποσίου Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης, Αθήνα, 17-19 Μαίου 2002, στον τόμο Αρχαιολογικά Τεκμήρια Βιοτεχνικών Εγκαταστάσεων κατά τη Βυζαντινή Εποχή (5ος-15ος αι., (εκδ.) Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς, Αθήνα, 2004, σελ. 327-368.

22. Π. Τριανταφυλλίδης, 2004γ, “Γυάλινα και Φαγεντιανά Μικροαντικείμενα από τη Νότια Ρόδο”, Πρακτικά Θεματικής Ημερίδας “Αρχαιολογικά Μνημεία και Θέσεις Δήμου Νότιας Ρόδου”, Μεσαναγρός Ρόδου, 15 Μαίου 2004 (υπό εκτύπωση).

23. P. Triantafyllidis et al., 2005a, Τh. Rehren, L. Spencer and P. Triantafyllidis, The Primary Production of Glass at Hellenistic Rhodes, Annales du 16e Congrès de l’ Association Internationale pour l’ Histoire du Verre, London 2003, Nottingham, 2005, σελ. 39-43.

24. P. Triantafyllidιs et al., 2005b, Älteste Häuser in Rhodos, Antike Welt (υπό εκτύπωση).

25. Π. Τριανταφυλλίδης, 2005α, Προρωμαϊκή και Ρωμαϊκή Υαλοποιία και Υαλουργία: Ο Ελλαδικός Χώρος, 2ο Διεθνές Συνέδριο «Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία», Αθήνα, 17-21 Οκτωβρίου 2005 (2006), 254-260.

26. Π. Τριανταφυλλίδης, 2005β, «Η Ελληνιστική Κοινή: Το Γυαλί και ο Πηλός», Ζ΄ Επιστημονική Συνάντηση για την Ελληνιστική Κεραμική, Αίγιο, 4-9 Απριλίου 2005 (υπό εκτύπωση)

27. Π. Τριανταφυλλίδης, 2005γ, «Επιτύμβιοι Κυλινδρικοί Βωμοί με Διακόσμηση Σταχύων και Κωδιών Μηκώνων από τα Δωδεκάνησα», Αρχαιολογικό Δελτίο, Μελέτες (υπό εκτύπωση).

28. Π. Τριανταφυλλίδης, 2005δ, «Μετάλλινα Αγγεία από την Επανέκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ρόδου», Ευλιμένη 6-7, 2005-2006, 117-135

29. P. Triantafyllidis, 2006a, «Βase-Marks from Greece, Cyprus and Turkey”, Corpus des Signatures et Marques sur Verres Antiques (eds. D.Foy, M.-D. Nenna), vol. 2, Aix-en-Provence, Lyon, 2006, 369-402.

30. P. Triantafyllidis, 2006b, “A Unique Late Hellenistic Glass Bowl from Kalymnos (Dodecanese, Greece)”, Journal of Glass Studies 48, 2006, 327-329

31. P. Triantafyllidis, 2006c, «Late Hellenistic Glass from Kos, Dodecanese, Greece», Journal of Glass Studies 48, 2006, 145-161

32. P. Triantafyllidis, 2006d, “Achaemenid Influences on Rhodian Minor Arts and Crafts”, Acts of the International Conference “Ancient Greece and Ancient Iran Cross-Cultural Encounters”, Athens, 11-13 November 2006, Hellenic National Commission for Unesco, National Hellenic Research Foundation, Athens, 2008, 355-366

33. Ε. Τερεζάκη, Π. Τριανταφυλλίδης, 2006α, “To Χρονικό μιας Σωστικής Ανασκαφής: Εργασίες Αποκόλλησης Ψηφιδωτών Δαπέδων Οικίας Ρωμαϊκών Χρόνων στην Πόλη της Ρόδου”, Αρχαιολογία και Τέχνες 106, 2008, 96-101

34. Π. Τριανταφυλλίδης, 2006β, «Ιστορικά και Αρχαιολογικά Αγαθονησίου», Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 39, 2006, 175-192

35. Π. Τριανταφυλλίδης et al., 2006γ, Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ρόδου, Αθήνα, 2006

36. P. Triantafyllidis, 2007a, “Glassmakers of Late Antiquity in Greece: Philological References and New Archaeological Evidence”, Journal of Glass Studies 49, 2007, 262-264.

37. P. Triantafyllidis, 2007b, “Rhodes and the Orient in the 7th c. B.C.: The evidence from a primary cremation at Daphne in Ialysos”, στο “Sailing in the Aegean. Readings on the economy and trade routes, (eds. Ch. Papageorgiadou, A. Giannikouri), ΜΕΛΕΤΗΜΑΤΑ 53, Κέντρο Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας, Eθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Αιγαιακών Σπουδών, Αθήνα, 2008, 89-104

38. Π. Τριανταφυλλίδης, 2007, “Αρχαϊκοί Τάφοι στην Πόλη της Ρόδου”, Αρχαιολογική Εφημερίς 2007, 193-220.

39. Π. Τριανταφυλλίδης, 2008, «Xάλκινη Επίστεψη Σκήπτρου από Αρχαϊκό Τάφο στην Ιαλυσό Ρόδου», Πρακτικά του 5ου Διεθνούς Συνεδρίου «Εμπόριο: Διακίνηση και ανταλλαγή αγαθών, ιδεών και τεχνολογίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Από την προϊστορική μέχρι την αρχαϊκή εποχή» (επιμ. Α. Κυριατσούλης), Weilheim, 2008, 509-518

40. P. Triantafyllidis 2008, «An Egyptian Core-formed Krateriskos from Rhodes Archaeological Museum, Greece», Notes, Journal of Glass Studies 50, 2008, 295-297.

41. P. Triantafyllidis, A. Oikonomou, K. Beltsios, N. Zacharias, M. Karakassides, «Raman structural study of ancient glass artefacts from the island of Rhodes», Journal of Non-crystalline Solids 354, 2008, 768-772

42. Π. Τριανταφυλλίδης, Iωάννης Καρατάσιος, Ελένη Μάγκου-Ανδρεοπούλου, «Μελέτη Γυάλινων Αγγείων Τεχνικής του Πυρήνα από τη Ρόδο», Πρακτικά 5ου Συμποσίου της Ελληνικής Αρχαιομετρικής Εταιρείας, Αθήνα, 8-10 Οκτωβρίου 2008 (υπό εκτύπωση)

43. P. Triantafyllidis 2009a, «Early Core-formed Glass from Ialysos, Rhodes», Journal of Glass Studies 51, 2009, 1-14

44. P. Triantafyllidis 2009b, “A Mesopotamian Core-Formed Bottle from Spaliareika at Lousika in Achaia, Greece”, Journal of Glass Studies 51, 217-219

45. Π. Τριανταφυλλίδης 2009α, «Αρχαιολογικά Ευρήματα από τις Φάνες Ρόδου στα Μουσεία του Λούβρου και του Βρετανικού», στο Φάνες. Επιγραφές και Αρχαιολογικά Ευρήματα (επ. Α. Κυριατσούλης), Weilheim, 2009, 41-87

46. Π. Τριανταφυλλίδης 2009β, «Πήλινος ασκός από την Δάφνη Ιαλυσού», Αρχαιολογικά Ανάλεκτα εξ Αθηνών 40, 2007-2008 (υπό εκτύπωση)

ΙΙΙ. ΧΡΟΝΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ

1. Π. Τριανταφυλλίδης, 1991, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 46 (1991) Β’ Χρονικά, σελ. 464-467, 474, πίν. 170, 172.

2. Π. Τριανταφυλλίδης, 1992, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 47, 1992, Β’ Χρονικά, σελ. 627-638, πίν. 180.

3. Π. Τριανταφυλλίδης, 1993, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 48, 1993, Β’ Χρονικά, σελ. 515, 518-520, 526-528, πίν. 158.

4. Π. Τριανταφυλλίδης, 1994, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 49, 1994, Β’ Χρονικά, σελ. 781.

5. Π. Τριανταφυλλίδης, 1996, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 51, Β’ Χρονικά, σελ. 683.

6. Π. Τριανταφυλλίδης, 1997, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 52, Β’ Χρονικά, σελ. 1079, 1083-1084, 109-1093.

7. Π. Τριανταφυλλίδης, 1998, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 53, Β’ Χρονικά, σελ. 936-937, 946, πίν. 410.

8. Π. Τριανταφυλλίδης, 1999, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 54, Β’ Χρονικά, 930-931, 935-938

9. Π. Τριανταφυλλίδης, 2000, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 55, Β’ Χρονικά (υπό εκτύπωση).

10. Π. Τριανταφυλλίδης, 2001-2004, «Ανασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο, 56, Β’ Χρονικά (υπό εκτύπωση).

11. Π. Τριανταφυλλίδης, 2005, “Aνασκαφές στη Ρόδο», Αρχαιολογικό Δελτίο 57, Β΄, Χρονικά (υπό εκτύπωση).

IV. ΛΗΜΜΑΤΑ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΥΣ ΕΚΘΕΣΕΩΝ

1. Π. Τριανταφυλλίδης, 1992, «Γυάλινα Αγγεία», Λ. Μαραγκού (εκδ.), Μινωϊκός και Ελληνικός Πολιτισμός. Από την Συλλογή Κ.-Μ. Μητσοτάκη, Ίδρυμα Ν. Π. Γουλανδρή-Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, σελ. 326-329 (ελληνικά και αγγλικά).

2. Π. Τριανταφυλλίδης, 1993, «Υαλουργία», Αρχαία Ρόδος. 2.400 Χρόνια, Έκδοση Υπουργείου Πολιτισμού, ΚΒ’ ΕΠΚΑ, Αθήνα, σελ. 57-58 (ελληνικά και αγγλικά).

3. Π. Τριανταφυλλίδης, 1998, «Υαλουργία, Φαγεντιανή», (εκδ. Ν. Σταμπολίδης, Α. Καρέτσου), Κατάλογος της Εκθεσης «Ανατολική Μεσόγειος. Κύπρος-Δωδεκάνησα-Κρήτη. 16ος-6ος αι. π. Χ., Ηράκλειο, 1998, σελ. 213-214 αρ. 239, σελ. 216 αρ. 245, σελ. 217 αρ. 247, σελ. 220 αρ. 254, σελ. 223 αρ. 262, σελ. 224 αρ. 265, σελ. 225 αρ. 266, και επαναδημοσίευση Πλόες…Από τη Σιδώνα στη Χουέλβα. Σχέσεις Λαών της Μεσογείου. 16ος-6ος αι. π. Χ., (εκδ. Πολιτιστική Ολυμπιάδα), Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Αθήνα, 2003, σελ. 487, 490, 493, 509, 519, 522

4. P. Triantafyllidis, 2000, “Attic Black-Figure PseudoPanathenaic Amphora”, 1000 Years of the Olympic Games. Treasures of Ancient Greece, Sydney, 2000, σελ. 84-85.

V. BΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

1. Π. Τριανταφυλλίδης, 1998, Το Γυαλί από την Αρχαιότητα ως Σήμερα, Αρχαιολογία και Τέχνες, 66, 1998, σελ. 99.

2. Π. Τριανταφυλλίδης, 2000, Αρχαίο Υαλοποιείο στη Ρόδο, Αρχαιολογία και Τέχνες, 74, 2000, και στο ίδιο τεύχος, «Μ.-D. Nenna, Les Verres, EAD XXXVII, σελ. 105.

3. Π. Τριανταφυλλίδης, 2008, 20.05.2009. Παρουσίαση του τόμου των Δωδεκανησιακών Χρονικών.

1 σχόλιο:

  1. Οι άρτιες και πολυσύνθετες γνώσεις του κυρίου Τριανταφυλλίδη είναι πλέον ολοφάνερες σε ευρύ κοινό .Το ήθος και η αξιοπρέπειά του σε συνδυασμό με τους χαμηλούς τόνους της προσωπικότητάς του είναι ο σπάνιος θησαυρός που είχα την τιμή να ανακαλύψω ….
    Μία σπάνια μελωδία που σε αγγίζει κατευθείαν στην ψυχή και την θυμάσαι για μία ζωή …


    Σ’ ευχαριστώ πολύ Παύλο
    Αργυρώ Χρυσάνθου

    ΑπάντησηΔιαγραφή